30 d’agost de 2012

TERRA BANYADA


Moltes persones, quan se’ls demana per una olor que els agradi, es decanten per l’olor a terra banyada. Un flaire que tots sabem distingir però, d’on ve aquesta fantàstica olor que es produeix quan l’aigua de pluja comença a banyar el terra?
Doncs la produeixen uns bacteris que es troben dins la majoria dels sòls i en la vegetació en descomposició, principalment l’anomenat Streptomyces coelicolor. Aquest bacteri és capaç de produir una substància química volàtil anomenada GEOSMINA que és la que fa aquest olor tan característic.

Fórmula química de la geosmina


Si cercam un poc més d’informació sobre aquesta substància trobarem que l’olor que produeix resulta ser vital per la supervivència d’alguns éssers vius, ja que són capaços de detectar-la i els condueix cap on trobaran aigua o la humitat requerida.
Emperó, en ser un alcohol no és desitjada la seva presència en la producció de vins pel fet, per exemple, d’enmascarar altres olors més apreciades.

Imatge de l'Streptomyces coelicolor


Per altra part el bacteris del gènere Streptomyces i relacionats són també molt importants per la producció d’antibiòtics i altres substàncies de gran utilitat en medicina. Actualment són nombrosos els estudis d’investigació que es realitzen amb aquests microorganismes.

Un cop més la natura ens deixa bocabadats...

Més info: Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada