18 d’agost de 2012

Els ocells i els fruits d'estiu

Els ocells, com tots els éssers vius, aprofiten els recursos que es posen al seu abast a cada època.
Mentre que a la primavera és el néctar de les flors, ara, ja passat l’equador de l’estiu, són els fruits de temporada els que esdevenen part important de la dieta d’alguns ocells.
Com també passa durant l'hivern, espècies insectívores i granívores es tornen frugívores menjant els fruits de plantes silvestres com per exemple els llampúdols (Rhamnus alaternus), o com molts sabem, alimentant-se dels fruits dels arbres que tenim plantats als nostres jardins.

Fruits de Rhamnus

Els excrements són una bona pista per esbrinar que mengen, en aquest cas es poden distingir les llavors del llampúdol


Ara és el torn de les figueres (Ficus carica). Les figues són un atractiu potentíssim per tota classe de fauna; insectes com escarabats, papallones, formigues, multitud d’aus i fins i tot mamífers com el mart (Martes martes).
Els sucres de les figues són una excel·lent font d’energia que, en breu, també serà utilitzada per les espècies migratòries en el seu viatge de tornada cap a les àrees d’hivernada.

 Busqueret de capell (Sylvia atricapilla) tastant un figa que prèviament havia estat encetada per una mèrlera

Tudó (Columba palumbus) trobat in fraganti espipellant les figues

Així, val la pena passar una estona observant la fauna que treu profit i es mou entorn d’aquests arbres, fet que no és per res incompatible amb que nosaltres poguem gaudir també del tast d’aquests fruits.
Un bon plat de figues del mateix arbre que compartim amb els ocells

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada